Prijskaarten

Prijskaarten geven inspiratie voor het bepalen van de prijs voor producten of diensten. De prijs heeft een belangrijke invloed op het koopgedrag van de klant. Een klant kan alleen aan de hand van de prijs al besluiten om iets niet te kopen. De juiste prijs bepalen is dus essentieel voor het succes van je aanbod. De Prijskaarten laten bestaande prijsstrategieƫn zien die succesvol zijn ingezet door anderen. Het gebruik van de Prijskaarten zorgt voor inspiratie om de prijs te bepalen.
Tijd
1 uur
Complexiteit
Doelgroep
Starters

Tips voor gebruik

De Prijskaarten kunnen individueel of door een groep worden gebruikt. De kaarten stimuleren discussie over de beste prijsstrategieën.

Gebruik de Prijskaarten om de verschillende prijsopties te verkennen. Kijk een naar het voorbeeld voor ijssalon Da Nino, om geïnspireerd te raken en te leren over de praktische toepassing van de kaarten.

Gebruik van de tool

Er zijn veel factoren die invloed hebben op de prijs, denk aan de concurrentie of de bereidheid tot betalen van de klant. De Prijskaarten laten zien welke overwegingen er zijn bij het bepalen van de prijs. De set met Prijskaarten bestaat uit 21 kaarten. Op de voorkant van elke kaart staat een prijsstrategie uitgelegd. Op de achterkant staat een voorbeeld. Ook de vereisten zijn meegenomen, zodat je direct kunt zien of een prijsstrategie een goede optie is voor jouw aanbod.

Om een creatieve en speelbare manier van gebruik te stimuleren introduceren we twee manieren om de kaarten te gebruiken: ‘Stapels’ en ‘Clusters’. Natuurlijk kun je de kaarten gebruiken zoals je wilt.

Stapels

Een bestaand bedrijf of idee wordt als startpunt genomen. Vraag aan een van de deelnemers om het geselecteerde bedrijf of idee te beschrijven of visualiseren. Neem elke kaart door en plaats ze of op de ‘Ja’ of op de ‘Nee’ stapel. Een prijsstrategie kan relevant zijn voor je bedrijf (‘Ja’) of niet (‘Nee). Bediscussieer alle kaarten die op de ‘Ja’ stapel liggen en wellicht interessant zijn voor het bedrijf of idee.

Clusters

De Prijskaarten kunnen ook gebruikt worden in een open discussie. Selecteer drie tot vijf kaarten van de set die het meest interessant lijken voor je bedrijf. Prik ze op een bord of leg ze op een groot vel papier met genoeg ruimte om elke kaart heen. Schrijf ideeën, beperkingen, definities, etc. voor elke kaart op post-its. Prik of leg deze post-its rondom de kaart om een cluster te vormen. Zo kun je actief brainstormen over de geselecteerde kaarten en de potentie van deze prijsstrategieën voor je bedrijf.